Árpád Vezér Diáksport Egyesület – SÁROSPATAK

BEMUTATKOZÁS

Egészségmegőrzés, Egészségfejlesztés, Egészségnevelés

AZ ÁRPÁD VEZÉR DIÁKSPORT EGYESÜLETRŐL

Egyesületünk 2011-ben alakult, az akkor 20 éves múltra visszatekintő, a „környék legsportosabb iskolája” címmel rendelkező Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium falai között.

Elsősorban labdajátékokban jeleskedünk a Diákolimpiai rendszerben, mely során a kézilabda-strandkézilabda, kosárlabda, röplabda, labdarúgás, úszás és az atlétika sportágakban értünk el rangos helyezéseket.

Ezekkel az ún. „hagyományos” sportágakkal csak diákjaink 20 %- át sikerül rendszeres testmozgásban részesítenünk, így régóta fő törekvésünk a szabadidőben végezhető sportágak népszerűsítése, és minél több tanuló és környékbeli lakos bevonása az aktív sportéletbe.

TÁRSADALMI CSOPORTOK fizikai és mentális egészségét kívánjuk javítani, szabadidős programjainkkal térségi szinten biztosítunk lehetőséget arra, hogy a nyugati társadalmakhoz hasonlóan a mozgás és egészség státusz-szimbólum legyen, fontossága felértékelődjön! Kulturális, környezet- és természetvédő, ismeretterjesztő programjainkkal tudásgazdagító, és szemléletformáló célunk is van. 3-tól 99-éves korig sokféle rendezvénnyel kívánjuk elérni az embereket, feltérképezzük szokásaikat, s ahhoz igazítva igyekszünk megszólítani őket. Társadalmunkban sokan szeretnének hosszú boldog életet élni, a közgondolkodásban egyelőre még a boldog élet az anyagi javakban való bővelkedést jelenti. Ám egyre többen ismerik fel, hogy a fizikai és mentális egészség az alapvető boldogság-forrás, melynek köszönhetően nagyobb valószínűséggel érhető el a hosszú, de mindenképp a boldogabb és teljesebb élet. Ezt a társadalmi szükségletet sok embernél első lépésként megfogalmazni és tudatosítani kell, majd utat mutatni és lehetőséget biztosítani számukra a testgyakorlásra és a közösségi élmények megélésére.

Tevékenységünk társadalmi hatása kézzelfogható, hisz kialakítottunk egy olyan rendszert, melyhez egyre többen csatlakozhatnak korra, nemre való tekintet nélkül és a lehetőséggel élve egyre többen csatlakoznak is térségi szinten. Programjaink a média megjelenések segítségével egyre több emberhez eljutnak, akik látva és megértve céljainkat, szívesen kapcsolódnak be programjainkat, keresik a lehetőséget, részt venni közösségi szabadidős-sport programjainkban. Új útra téríteni az embereket nemes feladat, ezt tűztük ki célul, ebben tevékenykedünk, hisz az életmódformálás és szemléletfejlesztés az egyik legnehezebben megvalósítható folyamat, ebben kívánunk segítségére lenni a teljesebb és -mindenekelőtt- egészséges életet választó társadalmi csoportoknak.